Mitt Koh Lanta

Alltid med i handväskan: Ficklampa, det blir stömavbrott ibland och då kan det vara skönt att kunna lysa upp sin tillvaro. Fickkniven med sax. Skala frukt, öppna förpackningar mm. Våtservetter, på de flesta restauranger är servetterna tunnare än oblat och man äter rätt mycket med händerna så det kan vara bra att ha både före och efter maten. Handsprit om man är rädd för svinet kan det vara bra att sprita händerna då och då. Myggspray det är mycket mygg i Thailand. Man ser dom aldrig, känner bara ett litet stick. Myggen här sticker inte, de tar ett minibite och det kliar grymt. När man kliat upp ett sår blir det ofta väldigt irriterat. Köp en tub Systral Cream på apoteket här nere och smörj på Tigerbalsam tar bort huvudvärk, smörj i tinningarna. Myggen gillar inte doften, smörj på benen när du sitter på restaurang så klarar du dig. Jag lägger lite tigerbalsam på handlederna när det är för varmt, ger en sval känsla. En DVD till barnen, de flesta minibussar har möjlighet att se på film. Bra avkoppling för reströtta barn, även vuxna kan blir reströtta! Mobiltelefon med Thailändskt kontantkort. Jag köper kort och refil på seven eleven. Det är dyrt att ringa varandra i Thailand över det svenska nätet, 17 – 23 kr. Sunblock köp på apoteket hemma eller här i affären, lika dyrt över hela världen med bra sunblock. Vattenflaska drick drick och drick. Töm flaskan när du går genom säkerhetskontrollen men behåll den. Fyll på den inne på flygplatsen, charterbolagen tar 20 pix för en flaska vatten på planet. Drick innan flygningen. Även här nere behövs litervis med vatten.

Alltid med i strandväskan: Vinäger och en rakhyvel. Om man bränner sig på en Jellyfish ska man hälla över vinäger och skrapa av med ett rakblad eller något annat liknande. Jag har hört någon som tog ett kreditkort och skrapade med.  Jag köpte vit vinäger på 7 eleven.

Äta:

I Saladan

Catfish Ligger längst ned i Saladan. Gå huvudgatan tills du kommer till T-korsningen. Gå ca 150 meter till höger. Den ligger på vänster sida och har terass ut över vattnet där det fläktar skönt. Bra priser och halverar gärna portioner om man inte vill äta så mycket. Har den godaste kycklingcheeseburgaren jag någonsin ätit. Görs efter beställning och smakar just, kyckling. Vanliga hamburgare smakar som de jag själv gör hemma. Jag tog cheeseburgare med bacon och den fick högsta betyg. Vi provade även bläckfisk och även den var super. Här äter vi även goda tunawraps eller kyckling wraps. Gå igenom bokhandeln så kommer du till restaurangen. Har stort utbud av svenska beg. böcker till bra fasta priser.

 Laanta Seafood Gå till 100 m till vänster i T korsningen i Saladan. Ligger på höger sida, havsutsikt. Beställ BBQ. Då får du gå till fiskdisken och peka ut vad du vill ha kolgrillat och med vilken sås. Billigaste stället. Gott och genuint

Baan Coffe Gå till vänster i T korsningen. Ligger på vänster sida. Fika och enklare mat. Goda shakes. Fräsch toalett.

 

Mitten på klong Dao stranden

Hans har bara varit där en gång. Enligt vad jag hört är det två glada tyskar som har stället. När jag var där var vi ett gäng på elva personer. Två tog thailändska kycklingrätter och de var inte goda. Vi andra beställde oxfile med råstekt potatis. En person fick in sin mat efter 30 minuter. Vi andra efter en och en halv timma. Då kom köttet. Potatisen tog ytterligare 20 minuter på sig att få in. Oxfilen var perfekt stekt, trots att de blandade ihop medium och välstekt.

Södra delen av Klong Dao stranden

Krua Nidnoy Här äter vi gärna ”Kataront”, jag säger Hot plate eller Hot pan. Det är en varm stekpanna som serveras het med grönsaker och vilket du väljer av biff, kyckling eller räkor. Kostar ca 120 – 250 Bath beroende vad du tar på.  Jag brukar ta med shrimps och beställa till två stora prawns. Här har vi även ätit Korean BBQ, då får du grilla själv vid bordet vid en kolgrill. Runt grillen är det varm buljong där du själv kokar grönskaker och nudlar. Personalen är trevlig och kan ganska bra engelska.

Gå nästan fram till böjen på stranden. Restaurangen ligger under det blå taket. I baren hänger kokosnötsskal i olika färger.

 

Gillar du färsk bläckfiskt och krispiga grönsaker ska du gå hit.

Gong Grit Här är allt gott. Räkcocktail, kött, thailändsk vi har provat det mesta och varit riktigt nöjda. Här smakar Singhan riktigr gott i en av stolarna i sanden i solnedgången.

 

 

Slow Down Svenskägd restaurang och resort. Husen är bostadsrätter som hyrs ut när ägarna inte är här. På restaurangen kan du äta både thai och svensk mat. Poppulärt för barnen är pannkakor med sylt. Mysigt ställe med happy hour på eftermiddagarna. Liveband ibland. Klicka HÄR för att komma till deras sida

Long Beach

Bajen Ligger vid stora vägen. Behöver ni avbrott från thaikäket? Här äter du Koh Lantas godaste pizza, plankstek, laxplanka. Titta på storbildstv, Robinsson, Lets Dance mm. Trevlig personal. Ofta blir vi bjudna på en Sambuca efter maten.

Moonwalk bar  På stranden på Long Beach. Mysigt ställe med mycket god ”Shrimps with casewnuts” Mojiton är stort god och kall! Ligg längst ut vid trädet och se solen gå ned. Lovley

 

Klong Nin

Kansa ligger mittemot Clean Beach Resort. God mat och trevlig personal. Amanda kan engelska och kommer ihåg barnens namn. Här kan man få en egen Sala att ligga i. På stranden nedanför finns solstolar och parasoll.

 

 

 

Shopping

Om du ska handla väskor, saronger, sjalar, t-shirt, ja allt möjligt ska du besöka affären som ligger längst ned i Saladan. Se vägbeskrivning nedan. Paret som äger affären är trevliga och tjatar inte alls. Priserna är ganska låga från början, men det finns prutmån. Jag köpte fyra saronger för 150 Bath styck, första pris var 180 Bath.

DVD filmer köper du i affären som ligger först till höger längst ned i Saladan. Alla filmer kostar 100 Bath. Be alltid att få provse filmen. Så slipper du bli besviken när du kommer hem och den inte fungerar

 När du går huvudgatan genom Saladan kommer du hit. Gå till höger för DVD, Trevliga Parets Butik och 150 m Catfish

 

 DVD affären och Trevliga Parets Butik

Trevliga Parets Butik

På begäran

Om jag skulle åka till Koh Lanta skulle jag inte missa

Relax Bay på Long Beach. Jag skulle ta med mig snorkel och cyklop och simma bland klipporna, som finns på bägge sidor av stranden. Jag skulle lägga mig i någon av båtarna eller himmelssängen och softa. När jag blev hungrig skulle jag ta antingen den vegetariska tallriken eller bläckfisken med pepper and garlic eller pasta Carbonara eller räkorna med grönsaker. Här är den enda stranden man kan plocka fina snäckor på. På eftermiddagen skulle jag ta en drink i den softa baren på stranden för att hämta kraft inför trapporna tillbaka upp till vägen igen. Om man vill, jag ville inte, men du kanske vill prova, kan du gå söderut, passera en strand och på nästa är man tydligen helt ensam. Ingen bar, inga solstolar, inga parasoll, ja du väljer själv vilken strand du stannar på.

The Indian bar som ägs av Pass på Klong Dao beach. Här skulle jag boka tid för att göra pojs/fireswings med barnen. 300 thb tror jag att jag betalde per set. Om de övar ordentligt kan de få prova med riktig eld. Sen skulle jag sitta där och titta på solnedgången och dricka en Mai Thai, barnen skulle få fruitshakes.  Om man har tur kör Pass en erotiskt vacker fireswing. Han är speciell och värd ett besök. Låter jag fånig, ja tack jag är gärna fånig. Livet är för kort för att inte vara det.

Catfish  på tvärgatan långt ner till höger i Saladan har de godaste hamburgarna på hela Lanta. När barnen äter det äter jag oftast en tonfiskwrap eller bläckfisk med garlic and pepper. Rabbla inte beställningen som om det gällde livet, säg en sak i taget, Mr Sang skrivet på sitt block, tittar på dig en lång stund och då beställer du nästa sak. Då får du garanterat allt du vill ha.

Pärltanten på samma gata som Catfish, på höger sida, får barnen knyta fina makramearmband för 50 thb. Vi har gjort massor och köpt hem pärlor och snören att göra hemma med. Hon kan bra engelska, för att hon är gift med engelsmannen som sitter på en stol och gör henne sällskap hela kvällarna. har massor av fina pärlor och färdiga smycken.

Where else nere på tredje stranden Klong Khong. Jättecool restaurang och god mat. Lite bohemiskt stuk och mycket strandfynd i inredningen.  Inget att besöka dagtid då det är för stenigt att bada nedanför. Men kvällarna kan fyllas med coola band som spelar och annat kul. Sjung ned i en gammal båt och enjoy life.

Somewhere else Long Beach, kör ner vid thaiboxningsstadion. Soft ställe att tillbringa dagen på. Är man tidig kan man få en egen sala att ligga i hela dagen. Restaurangen serverar även mat där, man ligger bekvämt på sköna mattor och käkar. Massagen bredvid är bra och käket är gott och billigt. Barnen  älskar gungan i trädet där de kan sitta flera på en gång.

Åka runt på ön kan man göra med Adam, ring +66 8 788 926 38 om du ringer från en svensk telefon. Har du köpt thaikontantkort är det 08 788 926 39. Hälsa från Cinna. Han pratar bra engelska och lite svenska. Har bra koll på vad man bör se och vad som passar barnen. Om ni åker långt ned på ön, kom ihåg att det dammar där vägen inte är asfalterad, Rött damm. Vi satt med badlakanen framför ansiktet bitvis. Adams största önskan i livet är ett svensk-engelsk lexikon. Köper du med ett betalar han dig för det.

Monkey school apor som gör olika trix. De tas om hand här för att lära sig plocka kokosnötter. Har inte själv varit där, men alla barnfamiljer jag pratat med var mycket nöjda.

Elefantridning och lätt trecking åk längst ned på västra sidan av ön. Man får rida 20 min och sedan gå både i vatten och djungel till ett litet vattenfall där man kan bada. In i en grotta med massor av fladdermöss. Ta med mycket vatten och gärna någon frukt. Även om det inte är långt är det VARMT och man svettas massor. Efteråt får man rida på sin elefant tillbaka.

Klong Nin mysig strand. Här brukar vi äta på Kansa som ligger mittemot Clean Beach resort. Här kan man få en egen sala. God mat och goda efterättsglassar. På stranden finns solstolar och parasoll. Duschen och toaletten är jättefräscha.

Koh Rock snorklingen är jättefin och på stranden bor varaner. Se till att det inte tillkommer några avgifter när ni kommer tillbaka efter turen. Åk inte med holländaren på Klong Daostranden, röd flagga ligger nästan vid DR Lanta. Han begär 400 bath extra per person när dagen är slut. Nonononono

PhiPhi åk med färjan över. Ta en longtailbåt i hamnen till stranden man ser till höger när man åker in mot PhiPhi. Där kan man snorkla och få se massor av fisk bla a små hajar. På PhiPhi finns lite annat utbud i affärerna än i Saladan. Om man går rakt över ön från hamnen kommer man till en liten strand med Ibizakänsla. Mycket musik och barer. Man vill svepa en Mojit och börja dansa direkt i bikini och sarong

Nationalparken längst ned på västra sidan har en vacker strand. Har man tur är man helt ensam på stranden. Jag tog en promenad upp till fyren, därifrån har man en vidunderlig utsikt. Men ta inte med barn med dålig hörsel ditupp. Hör de inte när man säger  ”Gå inte nära kanten” kommer de aldrig mera att höra något överhuvudtaget. Inga skyddsräcken finns och det är låååååång ner till klipporna i vattnet.

Det finns säkert mera men kommer inte på just nu.

 

3 kommentarer till Mitt Koh Lanta

 1. TP skriver:

  Jag tycker att slow down håller riktigt hög klass på maten.

 2. Härligt! Vi har precis lämnat Koh Lanta och är nu i Bangkok.

  Vi gillade restaurangen Hans och blev kompisar med personalen där! De gillade även vår son jättemycket och vi fick alltid barnvakt när vi satt där.

  Jag kan också tipsa om ett ställe som ligger på main road, precis bredvid 7-11 mellan nedgångarna till Southern Lanta och Diamond Sand Palace. Där åt vi jättebilligt och SUPERGOTT flera gånger.

  På Klong Nin rekommenderar jag att ni går till Roundhouse. De har nya svenska ägare Magnus och Malin som är jättetrevlig och de serverar jättegod mat. Här kan man hänga en hel dag och bada nedanför!

  Vi var också på Krua Nidnoy, men bara en gång för det var lite långt att gå för oss med småbarn men håller med om att det var mycket trevligt och gott!

  Vi ses i Stuvsta!

 3. Jo, och ett sista tips! Mitt på stranden Klong Dao, till vänster om Southern Lanta om man står med ryggen mot havet finns bästa thai massagen.
  Det är tre kvinnor som jobbar där. Stället ligger mellan en turistbyrå och en skräddare. Skräddaren är för övrigt också väldigt trevlig.

  De har skinnfåtöljer i fronten för manikyr, pedikyr och fotmassage och ibland har dom fish spa och då finns stora skyltar om det. Deras thai massage är på riktigt och kostar 250 bath för en timma. De gör även pärlor i håret. Ni måste gå dit! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s