Lördagsmys hos nya restaurang Asplunds

 

I bilen med Kate och Freja mot nya smak och miljöupplevelser.

bild 2Familjen Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson  i spetsen har fått tillökning.
I ett av de K-märkta hus som Gunnar Asplund ritade till det som skulle bli Statens Bakteriologiska Laboratorium . Se nedan urklipp från Solna Stads sida eller klicka på länken och läs mera.

IMG_8254_SBL

Igår åkte vi dit för att gratulera till den nya fantastiska restaurang Asplund och provsmaka lördagsbrunchen.

Brevbilaga-23

Kate och Freja vid den vackert kopparinramade entrén.

DSC05199 - version 2

 

Alltså de här två…………….vilka skönheter! Tur att de inte själva förstår ungdomens underbara tider. Men det är väl just det som är så fantastiskt.

Brevbilaga-22

Jag och Affe med buketten som jag specialbeställde från Blomstrande Ting De är fantastiska på att översätta önskemål till buketter och arrangemang. Och det roliga var att jag visste inte alls hur lokalen var inredd. Det visade sig att buketten med sina koppartoner var perfekt.

Brevbilaga

Freja, Kate, Fredrik och Affe. Kolla in fotografiet till vänster i bild. Vackert. Brevbilaga-9

Den inbjudande entren med buketten från oss främst. Jag glömde ta av pappret och hoppas att någon gör det idag. Men med tanke på att det inte finns en enda detalj som inte är genomtänkt är det nog redan fixat.

Brevbilaga-21

 

Varma toner som mjukar upp betongen och metallerna som möter gästerna. En fin fond som lätt kan ändras efter årstider. Något jag vill ta upp hemmavid. Ett bord eller annat som välkomnar både oss och våra gäster när vi öppnar dörren. Varmt och välkomnande.

Brevbilaga-1

Vår goda vän Håkan, som är en av delägarna. Affe kunde inte låta bli att lite bittert konstatera att Håkan åkte om Affe när de körde skidloppet Marcialonga in vintras. När de rundade badhuset i Canazei la Håkan i en högre växel och drog om. Men Affe är nog ute efter revansch eftersom han triumferande berättade för Håkan att han köpt nya värstingskidor. Brevbilaga-2

Affe väljer dryck från baren. Notera den vackra stenskivan och väggklockan, som fint smälter in, lyfter blicken och ger fin inramning till takhöjden.
Brevbilaga-6

Vi slog oss ned och började brunchen med smörebröd.

Brevbilaga-12

Ett av alla vackra stilleben. Observera originalomfattningen kring fönstren och originalhandtagen. 

Brevbilaga-3

Riktigt goda smörebröd med strömming och saltad köttbit. Precis lagom stora och med den rätta smaken. Ibland äter jag smörebröd som antingen inte smakar något eller så smakar de en enda sak, det går inte att urskilja smakerna. Men här kändes alla smaker för sig och Kate utbrast glatt  Mangossås när hon tog en tugga av smörgåsen med saltat kött.

Brevbilaga-4

Efter det fortsatte vi med charkisar, vedugnsbakad pizza och ostbricka. Till charkisarna var det god olja (nej det är inte en snaps) och fantastiskt gott fröknäcke, som även funkade med osten. Min favorit av pizzorna var den med kall lax och dill. De andra tre hade varianten med karamelliserad lök och pulled pork som sin favvo. På ostbrickan var det tre olika ostar med rabarbermarmelad till.

 

Brevbilaga-15

I den nygjutna betongtrappan till nedervåningen finns mera detaljer som kopparinfattningarna. Det är inte ofta vi ser en sådan här trappa, att helgjuta kräver en gjutform som är exakt byggd efter hur trappan ska vara. Inte en grad får bli fel. Härligt hantverk.
Innan vi tog oss an desserten tog vi en titt i lokalen. Restaurangen är i två våningar och har kök både uppe och på nedre våningen. På entreplanet där vi satt finns ca 70 platser och på nedre plan cateringköket och 100 platser.

Brevbilaga-17

Återigen varma detaljer i form av ljuslyktor och bestick och servetthållare i koppartoner.
Nedre våningen med stora ljusinsläpp i originalfönster.

Brevbilaga-18

Helt naturligt tog golvet i toaletterna upp alla färger i plattorna. Ja det är jag i mina gubbskor och bordeuxfärgade höststrumpor.

Brevbilaga-19

En detalj som också gladde mig var att handdukstorkarna var i en mjukt svart istället för kallt rostfritt. Även spottarna var i samma pulverlackade svarta.

Brevbilaga-16

Återigen originalfönster och beslag. 

bild 3

Affe och jag kunde inte bestämma oss för vilken dessert vi skulle välja, så vi tog en var och delade. En mandelkaka med, kan det ha varit drottningsylt och brownie med minimarsmallows och rostade jordnötter. Båda var väldigt goda, men eftersom vi ätit massor av brownies av olika slag blev vi helförtjusta i mandelmassekakan. Den smakade som mormors kafferep och sommarlov. Kate och Freja hämtade extra av den.

Brevbilaga-11

Håkan och Samuel i en grabbig kram………………säger inte varför jag ser att den är grabbig. Kanske ser du det?

Den här bilden får symbolisera känslan jag fick av vad Asplunds kommer att bli, en mötesplats. Möten för entreprenörer, trevliga arbetsluncher och vänner. Bruncher för familjer med alla generationer. Ett ställe där du kan hämta hem helgens mat, slippa snabbmat som fredagsmys, när vi inte varken orkar eller hinner fixa. Här finns cateringutbudet hittills. Vi pratade redan igår efter besöket om vi ska catra julmaten härifrån.

Brevbilaga-13

Mera möten, Fredrik med vänner/gäster. Bakom Fredrik är en av speglarna som finns i bägge kortändar av lokalen.

Brevbilaga-14

Här syns spegeln med sina glasromber infattade i koppar. Bakom mig längst bort är den andra spegelväggen. Brevbilaga-20

Personalen, nöjd sådan antar jag, efter en fullsatt lördag med nöjda gäster. 10336785_481743238631930_4855530715604559027_n

Här är en bild från Asplunds facebooksida. Fullsatt igår. Vi kom lite senare, Kate och Freja spelade fotboll och missade stora minglet.

Brevbilaga-10

Naturligtvis blev det en selfie med krögarmästaren själv.

Tack Fredrik och Håkan för inbjudan. Vi kommer tillbaka.

 

Statens Bakteriologiska Laboratorium

Klicka här för att läs

1933-37 uppfördes Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL) på en del av den statligt ägda egendomen Karlberg.

SBL var ett nationellt centralinstitut som hade till uppgift att förebygga och bekämpa infektionssjukdomar. SBL övervakade epidemiläget i landet, utförde laboratorieundersökningar av patientprov, framställde vaccin och biokemiska produkter och bedrev forskning. Man deltog också i svenskt bistånd till utvecklingsländer.

SBL ritades av Gunnar Asplund som fått uppdraget genom en arkitekttävling. Det består av ett trettiotal byggnader – huvudbyggnad, laboratorier, djurstallar, djursjukhus m m – som smugits in på ett finstämt sätt i den naturliga terrängen.

Det här inlägget postades i Allmänt, Äta ute, Design, Inspiration ute/inne, Mat, mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s