Duken från Abu Dabi

20131227-090239.jpg
När jag skulle duka bordet inför Juldagsmiddagen var jag och rotade i mina skåp efter en duk. Jag ville hitta nått kul, inte den vanliga röda duken. Då fick jag fram en glittrig historia från en av våra resor.
Det var från resan 2005/2006 över jul och nyår på Kata Beach, Phuket, Thailand. Vi var ett stort sällskap som åkte. Alla våra barn var med, en respektive och hans föräldrar, min mamma Rigmor, våra grannar vuxna och barn, en av grannarnas föräldrar och syster.
Vi reste med Fritidsresor och på hemvägen mellanlandade vi i Abu Dabi. Vi stannade bara i 40 minuter så det gällde att vara effektiv. Mamma sprang till en rökruta, Affe till en bar och jag till en liten butik. Jag hade ganska mycket Thaländska Bath kvar och ville köpa upp dem. Jag fastnade direkt för dukarna som låg på ett bord i butiken. De var i tunnt sidentyg, i mustiga färger och med massor av guld eller silverbroderier. Jag kunde inte bestämma mig för vilken färg jag skull ta. Men när jag hörde sista utropet för vår flight högg jag en i högen, det blev en skogsgrön historia. När vi kommit på planet och de andra fick se mitt fynd var de inte speciellt imponerade över min glittriga duk.
Men när julen 2006 kom och jag dukade med den var det många roliga minnen från just den resan som kom upp under samtalet runt bordet.
Sen har duken varit med vid några andra festliga tillfällen, men nu var det faktiskt några år sen sist och jag blev så glad när jag fick se den igen. Det passade ju bra när alla vi som var med på den resan skulle samlas igen.

20131227-092124.jpg
Affe med alla sina kvinnor, fyra döttrar, en mamma, en svärmor och en fru.

20131227-092303.jpg
Buffen som vi dukade upp var lite havsinspirerad. Vi hade sill, Vikabröd, rökta räkor, aioli, skaldjurspate, romsås, krabbor, räksallad, Västerbottenpaj, löjrom från Kalix med tillbehör.

20131227-092523.jpg
Till dessert hade jag gjort creme brule smaksatt med vanilj, kanel och lakritspulver. Dessa brände jag av med råsocker precis innan vi åt dem, med min nya brännare jag fick i julklapp. Väldigt gott blev det. Ska se om jag kan göra om dem tills på lördag då vi får gäster. Eller så provar jag att göra en glace afour, det har jag aldrig gjort och det verkar spännande. Glass på sockerkaka med marängtäcke och in i ugnen. Spännande

Det här inlägget postades i Familjeliv, Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s