Sjukt gott tillslut

Jag har börjat med tvårätters på söndagarna, middag och efterätt. Affe har länge stått för maten på söndagarna, men jag har blivit så sugen på att laga mat igen efter att ha tyckt det varit tråkigt ganska länge, så de senaste veckorna har jag stått vi spisen. Eftersom jag älskar all slags julmat, har vi (jag) bestämt att det ska vi äta hela december, inte bara några dagar över jul. Men inte hela julbord varje dag, utan en julrätt som huvudrätt då och då.

20131203-055821.jpg
Så i söndags tänkte jag att börja med revbebspjäll. Jag vill ha dem riktigt små, nästan så att jag kan ta ett och äta i två-tre tuggor och smakrika och kladdiga av soya och socker. Jag letade recept, men hittade inget som var klockrent. Så jag tog tre stycken och slog ihop till ett. Och modifierade ihop mitt egna. Jag gjorde en marinad av råsocker, honung, soya, tamarindsås, ingefära, vinäger, senap, salt och peppar. Jag blandade allt i en stor gryta, kokade upp, la ned revbenen som jag delat i mindre bitar, först längs med benen, sedan där de var sågade. Eftersom marinaden inte riktigt täckte köttet spädde jag med vatten tills de var täckta med marinad. Jag hade över ett och ett halvt kilo revben. Kokade några minuter och stängde sen av värmen. Köttet fick ligga och dra en timma innan de åkte in i ugnen. Jag la revbeben tätt i en ungsform med bensidan upp, 30 min i 175 grader varm ugn. Därefter vände jag på dem och körde dem ytterligare i en timma. Under tiden öste jag dem med marinaden säkert var tionde minut. När det var tjugo minuter kvar av tiden hällde jag på all marinad över revbenen. Efter tio minuter hällde jag av marinaden och revbenen fick gå de sista tio minutrarna utan marinad, bara glaseras. När de var klara fick de stå under folie på bänken medan jag gjorde såsen.
Jag silade av marinaden och lät den stormkoka utan lock i ca fem minuter. Sen redde jag av den med lite mjöl, till en ganska tjock konsistens. Kokade och tokrörde i botten i ca tre minuter, så att mjölet verkligen får svälla ut ordentligt. Sen var det dax för den stora smaksättningen. Vi, Eva, Affe och jag smakade och kände att något smakade. Jag kände att det var något som saknades för att få bredd. Jag kan inte riktigt förklara, men det är som att det inte smakar i hela munnen. Som att det inte når sidorna av kinderna. Gud det låter inte riktigt klokt, men det är så det känns. Konjak, utropade jag och Affe kom med den där billiga varianten vi köpte i Barcelona att ha i Carachillo hemma. Jag hällde i en skvätt, men det var för lite, så säkert en deciliter fick det bli. Tänk då på att det var nog två-tre liter sås jag höll på med. Det blev bra, men inte hundra okej. Rödvin, är ju lösningen på allt så i med en rejäl skvätt och DÅ hände det, såsen blev perfekt.
Vi åt med klyftpotatis och sallad till under gemensamma utrop Vilken god sås och skicka såsen igen, tack!
Om jag gör rätten igen kommer jag nog att ha lite lök i marinaden, vitlök och gul lök. Glömde faktiskt bort det helt.

20131203-064233.jpg
Detta är en annan bild, jag glömde fotografera, men ungefär såhär ska de se ut.
Till efterätt åt vi det här Pepparkakscheesecake

20131203-064510.jpg
Jag hade inga frusna lingon utan garnerade med hallon och det blev väldigt gott ihop med pepparkaka och chokladen.

Ha en fin dag

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Familjeliv, Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s