Om att yoga och den där hjärnan

Jag har börjat yoga igen. Nu kan jag inte fatta att jag inte alltid yogar, eftersom jag mår så otroligt bra av det. Men är inte det märkligt. Att jag vet exakt vad som får mig att må bra och vad som får mig att inte må bra. Men ändå inte gör det.

Men det handlar om att jag lyssnar på olika meddelande som både min kropp, hjärna och omgivning ger mig. Min kropp är otroligt medgörlig, säger jag till den att nu jädrar gör vi ett skutt, så gör den det. Nåja, det blir ju inget megahopp nuförtiden, men ett litet hopsansasteg kan den göra. Men den där hjärnan är ju inte klok egentligen.

När kroppen säger träna, ge mig bara grönsaker etc säger hjärnan, som är sjukt lat och bekväm, Nej nej nu lägger vi oss i soffan och ser på några avsnitt av Hela Sverige bakar eller Men grönsaker, pfffuuuttt, socker ge mig socker, det finns ju lite choklad i skåpet det gillar du ju! Och så har vi ju den härliga men ibland inte helt snälla omgivningen. För flera år sedan var det en kvinna som skrev här på min blogg att mina händer och fingrar var det fulaste hon sett.

Vaaaaaaaaaaaaa? tänkte jag. Vådå händer är väl händer och allas ser väl olika ut på sitt sätt och jag tyckte inte att mina var varken fula eller snygga, det är ju liksom bara där. Men efter det började jag titta kritiskt på mina händer och tänka Men om de bara hade varit lite annorlunda. Visst är det konstig att jag började tänka på nått som jag inte mår bra av.

20131027-074445.jpg

Inte är det väl nått fel med den här handen? Nä tänkte väl det.

Förra veckan var jag ju på besök på vårdcentralen för att mitt ena knä gjorde så förbannat ont. Artros och meniskproblem. Nu har jag ätit piller och det är mycket bättre. Men det är klart att jag började tänka på vad jag kan göra själv för att mitt knä ska bli bättre. Och det säger sig själv att det finns två saker som kommer att göra stor förändring. Träning av musklerna som finns runt knäleden och vikten.
Så jag började med yogan, http://www.ashtangabook.com/se/ashtanga.asp  klicka på länken om du vill veta mera om yoga.

Och bara efter några pass så känner jag mig starkare. Och mår så mycket bättre, kroppen jublar och hjärnan är med på galoppen.
I söndags gjorde jag en detaljerad matlista för hela veckan, bara nyttigheter i veckan och gott men inte så mycket sött i helgen. Och det ger resultat direkt, jag är piggare. När jag jobbar i butiken brukar det ofta bli, nästan varje dag, en liten kaka, bulle eller godisbit till fikat på eftermiddagen. Men inte de här tre dagarna.

Nu är det torsdag och jag vaknade med ett leende vid femtiden och kände att det här mår jag så bra av.

Men varför gör jag inte detta jämt då?

Jo det ska jag förklara. Hjärna är som sagt lat och bekväm. Annars hade människosläktet aldrig uppfunnit hjulet att frakta saker på. Men varje gång hjärnan måste anstränga sig kostar det på. Det kostar i energi när vi gör något nytt. Sånt som vi gör per automatik är ”gratis” Till exempel att gapa när det kommer en matbit mot munnen, det har hjärnan lärt sig, att svänga när vägen svänger och du kommer i din bil. Hänger du med?

Som när du har bott på ett ställe länge och flyttar. Varje dag när du åker hem åker du till din nya bostad. Men efter några veckor upptäcker du att du sitter i andra tankar och plötsligt är du på väg till din gamla bostad. Varför blir det så?

Jo för att under en massa år har hjärnan gått på automatik när den åkt hem, när du flyttade fick den anstränga sig varje dag för att åka rätt. Efter ett tag så händer det något annat som tar över uppmärksamheten, en bra låt på radion, en rolig hund att titta på, en snygg person. Och det är då som hjärnans automatiska system tar över. Då är den programmerad sedan tidigare var ”hem” är och den börjar dirigera dig dit.

Därför är det så svårt att börja med nya vanor och nya tankar. Hjärnan har inget behov av att få dig att må bra, den gör det som är absolut energisnålast och enklast. Därför dmåste vi själva ta kommando.

Så nu har jag varit stark i bara fyra dagar, men det är en otrolig ansträngning för min lilla hjärna. De personer som har tränat och ätit rätt i flera år har detta i sitt automatiska system och behöver inte anstränga sig lika mycket varje dag. Detta gäller ju för barn som växer upp och tar efter föräldrarnas beteenden, dessa är ju ”gratis”

Men hur långt tid tar det att programmera hjärnan då? Ingen aning, men när jag slutade röka för flera år sedan var det absolut värst de tre första dagarna. Det var ett enda mörker kan jag säga. Kroppen skrek – Ge mig nikotin din elaka människa. Hjärnan viskade – Det finns massor med människor som röker och mår bra. Du behöver ju bara ta ett par bloss så mår du bättre. blablabla så höll den på. Flera gånger trillade jag dit och började igen. Men så plötsligt gick de där tre dagarna.

Sen var det jobbigt i tio dagar. Jag tänkte på det säkert en gång i timman. – Nu skulle det vara gott med ett bloss. Så fort det blev lite jobbigt kunde jag tänka att jag var förtjänt av ett litet avkopplingsbloss.

Eter ca 30 dagar kunde jag sluta tänka på att röka varje dag. Sedan tog det nog ett år innan jag var helt fri. Fast när jag blev lite berusad kunde jag ibland tigga en cigarett av någon  på festen och röka, men turligt nog var det så sjukt äckligt. Och en gång ganska länge efter att jag slutat röka drömde jag att jag rökte. Det var så gott och röken slingrade sig förföriskt vackert upp mot taket. Den där hjärnan, säger jag!

Nu idag är min hjärna helt avprogrammerad och jag tänker aldrig på att röka. Men tänk vilken otrolig stark kraft hjärnan besitter. Och motivationen sen, den är en fantastisk stark drivkraft. Men mer om det en annan dag. Nu är det yoga och promenad med Calle som hägrar. Och inget av det är per automatik, trots att jag mår så bra av det.

Högst märkligt, men jag försöker att se målet i ett starkt ljussken där framme i horisonten. Där står jag, pigg, stark och inte så jädra ont i kroppen hela tiden.

Puss o kram på er

Det här inlägget postades i Allmänt, Må bra. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s