A Royal Affair med gubbvarning

20130127-074529.jpg
Alicia Vikander spelar prinsessan och Mads Mikkelsen läkaren.

Igår tittade Vilma och jag på denna fantastiskt vackra film baserad på den sanna historien om Danska prinsessan Caroline Mathilde (Karolina Matilda i Danmark född 22 juli 1751, död 10 maj 1775 hon blev 24 år) och hennes livmedikus. Johann Friedrich Struensee, (född 5 augusti 1737 i Halle, död 28 april 1772 i Köpenhamn han blev 35 år)
Under filmens gång frågade Vilma mig varför Caroline blev bortkörd från hovet för att hon varit otrogen med sin läkare medan hennes man kung Kristian
höll sig med många älskarinnor. Varav Stövlett Cathrine som han umgicks med helt öppet och lät presentera henne vid hovet.
Vad skulle jag svara på det? Att det var och är skillnad mellan män och kvinnors vänsterprassel.
Osökt kom jag att tänka på hur media skulle reagera om Silvia började virvla runt på nattklubbar och hålla sig med (yngre och bostadslösa) män.

20130127-080600.jpg
Filmens första kyss mellan de båda

20130127-074704.jpg
Caroline Mathilde av Storbritannien,

20130127-075223.jpg
Johann Fredrich Struensee

I verkligheten skilde det 14 mellan de båda. Men filmakarna valde skådespelare där åldersskillnaden blev 23 år. Som vanligt när det gäller film alltså. Gubbe och nyponros.

20130127-075826.jpg
Alicia Vikander f 1988

20130127-075927.jpg
Mads Mikkelsen f 1965

För att bemöta kritik mot åldersrasism tillägger jag att jag inte har något problem med det. Men det är mer regel än undantag att mannen är äldre, längre, väger mera osv både i verkligheten och på film. Jag tycker det är passé med kvinnor som flämtar till och flackar med blicken när en man lägger handen under deras haka, vänder upp ansiktet och kysser dem.

När får vi se en lång kraftig äldre kvinna välja en kort smal yngre man på film? Eller en film med totalt ombytta roller?

Troligen inte under min livstid.

Biografi över Caroline

”Caroline Mathilde föddes den 22 juli 1751 som syster till den blivande kung Georg III av England, förmäldes 1766 med sin kusin kung Kristian VII av Danmark och blev 1768 mor till kronprins Fredrik (sedermera Fredrik VI av Danmark).

Hennes gemål var till följd av utsvävningar tidigt förstörd både till själ och kropp samt blev henne snart fullkomligt likgiltig. Dessutom var han helt betagen av sin älskarinna, Støvlete-Cathrine. Caroline gjorde sig känd för att sätta sig över konvenansen, bland annat väckte hon uppseende genom att rida gränsle i manskläder, inte i damsadel som det anstod en kvinna på den tiden,

Vid hemkomsten från en utrikes resa (i januari 1769) medförde Carolines make Johann Friedrich Struensee som sin livmedikus. Denne begåvade och lättsinnige man fick snart som läkare och föreläsare stort inflytande över drottningen, och på våren 1770 övergick förtroligheten till ett kärleksförhållande, vilket Caroline Mathilde dolde så litet, att det väckte allmän förargelse. När hon väntade sitt andra barn, var det allmänt känt att det var Struensee som var far till barnet, och hon formligen lyste av lycka i hans närhet.

Inom kort blev Struensee den mäktigaste mannen i Danmark, men palatsrevolutionen 17 januari 1772 störtade både honom och drottningen.

Caroline Mathilde fördes som fånge till Kronborgs slott jämte sin späda (säkerligen oäkta) dotter Louise Augusta (sedermera förmäld med hertig Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg), och hon bekände där det brottsliga förhållande vari hon stått till Struensee. Även Struensee erkände sitt förhållande till drottningen, men skyllde på ”naturliga krafter” och ”svag motståndskraft”, och sade att hon inte betytt mer för honom än ”et stykke legetøj”.

Genom en kommissions dom av 6 april 1772 upplöstes äktenskapet. Hon fick behålla titeln ”drottning”, dock utan tillägget ”av Danmark och Norge”. Den 30 maj fördes drottningen på ett engelskt krigsfartyg, ”Southampton”, till Hannover. Avskedet vid Kronborgs strand var mycket smärtsamt; den fyraårige kronprinsen drog och slet i sin mors kjol och hon höll sin lilla dotter tryckt intill sig. Till sist blev man tvungna att slíta barnen från henne; hon skulle aldrig mer få återse dem. När hon steg ombord på krigsfartyget saluterade kanonerna på Kronborg med 27 skott.

Hon tillbragte sina återstående dagar på slottet i Celle, visande stor välgörenhet mot stadens sjuka och fattiga. En Matildaorden, som stiftades 1771, upphörde efter hennes fall. Hon avled, endast 23 år gammal, i sviterna efter en kort epidemisk sjukdom, troligen scharlakansfeber. Det uppstod dock rykten att hon blivit mördad. Ett rykte sade att hon förgiftats med en kopp varm choklad, ett annat att hon fått en bok från Paris med förgiftade blad. En tredje version sade att hon skulle ha tagit gift tillsammans med en 15-årig page, som påstods vara hennes älskare (pagen avled i samma veva av scharlakansfeber).

Caroline Mathilde ligger begravd i en marmorkista i den så kallade Fürstengruft i Celle. Hennes kista bär en inskrift på latin med orden: Här vilar stoftet av Caroline Mathilde. Prinsessa av Storbritannien och Braunschweig-Lüneburg. Drottning av Danmark och Norge.”

Det här inlägget postades i Allmänt, Barn, Film/Böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s