Den dagen

som kläderna har ursprungsadressen på prislappen kan de stora lågprisklädkedjorna tacka för sig.
Så här tänker jag.
Du tittar på ett klädesplagg och undrar om barn sytt det, är det kemikalier i som är giftigt?
Tänk om det då fanns en eller flera webadresser på etiketten. Adresser där du på din dator kan följa tillverkningen av just ditt plagg. Från design till butik. Vem som ritat plagget, hur tyget tillverkats, filmer där du kan se när plagget sys.
För det kan ju vem som helst räkna ut att om ett plagg kostar 99 kr, har tyget med stor sannolikhet inte producerats helt miljövänligt, den som syr det inte fått många ören. Men genom att ställa krav på producenterna om miljövänlig tillverkning, dräglig lön för de som syr och insyn i tillverkningen kan vi få en sund produktion.
Att helt avstå från att konsumera gynnar ingen. Bidra istället till de hårt arbetande kvinnors välfärd genom att handla från företag som ger lite mera genom att ha koll på hela kedjan och ser till att kvinnorna får skälig lön.
Yours Truly och Jackpot är två exempel på märken som arbetar för detta.
För visst vore det häftigt att bära ett plagg där du vet vem som sytt det. Veta att hennes barn kan gå i skolan och somna mätta på kvällen. Precis som dina egna barn kan.
Varför jag bara skriver om kvinnor, därför att det är nästan uteslutande kvinnor som syr i Estland, Turkiet, Thailand, Indien och Kina.

20110825-060812.jpg
Lucy blus från Yours Truly. Kommer snart till butiken. Fair Trade märkt. När du köper den bidrar du till att en kvinna i Indien får en lön som hon kan leva av.
Jämställdhet och oberoende är en ekonomisk fråga i många länder. Du kan bidra till det. Vad tror du människor föredrar, bidrag eller skälig lön?

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Familjeliv, Happy Life of Sweden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s