Hur framtidsstark är DU?

 

 

På natten vaknar jag och känner på Kates varma panna. Öppnar ett fönster, Kate älskar sin pyjamas, fast den är för varm. Jag har svårt att somna igen. Sängen är full av Kate, hennes kuddar, snuttefiltar och gosehöns. Tänker på min mormor, min lilla mormor Karin, jag kommer aldrig förstå hur hon klarade allt. Hösten 1940 blev hon änka, gravid och tre små flickor hemma. Min morfar George dog i kräftan, som man sa om cancer då. Slakteriet han hade gick familjen ur händerna när han var sjuk.

Maj 1941, min mormor är mor till en nyfödd pojke, de tre flickorna är 2, 4 och 6 år. Hon måste försörja sig och barnen själv. Hon har flyttat från den stora villan till ett litet hus med ett rum och kök. Utedass och inget vatten.

I nattens mörker ligger jag och undrar hur min mormor Karin tänkte på natten i sin lilla stuga. För har man fyra barn och inga pengar ligger man på natten och tänker. Hon är rädd för att beklaga sig, då kanske kommunen tar barnen ifrån henne. Kommungubbsen gjorde så på den tiden. Mormor Karin klarade sig genom att gå hem till bättre bemedlade och tvätta. Hon tog de två minsta barnen med sig, de andra två klarade sig själva hemma. På kvällarna sydde hon åt de fina fruarna, när barnen sov. Hon klarade det och byggde till och med sitt eget hus, barnrikehus, som det hette då. Hon var en mycket stark kvinna.

Under samma tid växte en pojke upp på en annan plats i en annan värld. Barnflickor, hushållerskor, personal helt enkelt. Hos pojkens mormor och morfar ringer man i en liten klocka när man vill ha mera socker till gröten.

Den pojken blev kär i en av Karin töser, han blev min far och Karins tös min mor.

 

                                Mamma, jag och pappa

Men visst är det konstigt, jag vet att jag alltid klarar mig vad som än händer. Kunde Karin, så kan jag.

 

Starka kvinnor i släkten ger styrka många generationer framåt. Var stark och gå din egen väg, för framtidens kvinnor. Du och jag har ett framtidsansvar, vad gör vi med det?

 

Kram

 

Det är på insidan jag är rik

 

.

Det här inlägget postades i Allmänt, Må bra, Relationer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s