Kockens egna recept och lurad av Granngården

 

Resterna av onsdagskvällens hummerfrossa står på spisen och puttrar. Det är grunden till VÄRLDENS GODASTE HUMMERSOPPA. Jag har fått receptet direkt av kocken på en kvarterskrog som tyvärr är borta sedan många år. Så fort jag smakat en sked av soppan frågade jag servitören om receptet. Just när jag trodde att de glömt bort det, kom kocken i egen hög person ut från köket.
– Så här gör jag, sa han och såg full i skratt ut.

Varför kan du förstå när du läser receptet.
Jag gör som vanligt, tar lite vad jag har hemma och det är inte 20 kilo hummerskal. Jag har minskat ned allt ganska kraftigt. Den kräver sin tid att koka ned. Det passar bra idag när jag väntar på att regnet ska sluta.
Igår var jag på Granngården i Frihamnen för att köpa pallkragar till min potatisodling. Jag möttes av stora skyltar utanför.

Butiken upphör 30 – 50 % rabatt på hela sortimentet. Sådant triggar ju alltid till fyndköp.

Jag hittade oljeflaskorna på bilden. Såg riktigt hur snygga de kommer att bli ute i sommar. När jag kom hem pillade jag bort prislappen och hittade en ny prislapp under.

Fyra kostade 199-30%=140 kr ca. På prislappen under stod det 149 kr. Alltså hade jag fått 9 kr rabatt för fyra flaskor istället för 60 kr som jag trodde. Jag köpte åtta stycken! 18kr rabatt istället för 120 kr.
Åh om jag ändå varit en fluga på väggen hos butiksansvarig när beslutet att höja alla priser innan utförsäljningen började.

– Vi höjer alla priser och ger rabatt, så tror de korkade kunderna att de tjänat en slant.
Men kära Granngården, vi kunder tycker inte om att känna oss lurade. Titta på Ikea och deras fem kronors korv. Tror ni de säljer dem för att vara snälla. Nej Ikea vill att kunderna lämnar varuhuset NÖJDA. Internt kallas korvförsäljningen för ”Förlåt och kom snart igen avdelningen” Vilket visat sig vara ett vinnande koncept. Granngården se och lär!
Recept på Världens Godaste Hummersoppa.
20 kg rostade hummerskal (jag krossar och rostar under grill, vispar ur plåten med varmt vatten som jag har i soppan sen)

3 kg morötter

5 kg gul lök           

3 kg rotselleri

3 kg palsternackor  (Jag köper frysta färdigskurna rotfrukter)

5 flaskor vitt vin

½ dl mejram

½ dl timjan

1/3 dl dillfrön

10 st lagerblad

ca 30-40 vitpeppar korn

2 burkar tomatpuré á 800 g
När den är nedkokt till koncentrat häll i 10 l grädde, smaka av med Konjak, salt och peppar. (Jag tar cayennepeppar också)

Täck skalen med vatten, lägg alla övriga ingredienser i en ånginsats till grytan och sätt över skalen som ligger i botten på grytan. Koka i 30 min. Ta bort och kasta skalen. Låt stå och dra i en timma. Häll i alla grönsaker i soppan och låt koka ihop i MÅNGA timmar. Jag brukar koka i 4 – 8 timmar. Mixa soppan med mixerstav och häll i grädde och smaka av med konjaken. Salta och peppra.

Ät som den är eller lägg i skaldjur och/eller kokt fisk i.

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s